Monday, June 22, 2020

2020...

Hi korang...

2020 tahun yang ditunggu-tunggukan? So, how your 2020? hehehe...

First.. tak sangka blh jejak ke tahun 2020... Alhamdulillah ada rezeki untuk jejak kaki ke tahun 2020... syukur pada Allah SWT mengizinkan kita semua untuk berada di tahun yang sangat mencabar ni...

Syukur jugak pada Allah SWT sebab dipanjangkan lagi umur kedua ibu bapa... Alhamdulillah sangat di usia ni me masih ada doa dari orang tua lagi... syukur sangat2.

This year... hutang pun dah berkurang sikit... kereta dah almost 1year++ habis bayar... Alhamdulillah... rumah pun dah 1year++ jugak duduk rumah sendiri... another 1year++ lagi tu bagi sewa...

Dah tua2 ni... macam dah tak de targert apa dah... cuma nak deko rumah jer sikit2... plan dah ada tapi duit masa dan tenaga jer selalu clash... slowly but surely...

Macam dah tak tahu nak apa lagi... dah tak giler macam dulu dah rasa... handbag dah kurang beli... tunggu jer sales or raya... kasut pun dah beli ikut keperluan... bukan kehendak lagi... tapi still pilih warna hitam... senang nak matching... lagi pulak kulit pun sesuai warna hitam jer... hahaha... and say no to pastel color untuk kasut... serius my kaki cannot to nude2 color... hahaha...

Apa lagi? Doakan i murah rezeki ya... Insya Allah i nak g Mekah... tu citer2 paling besar sekarang....
Doakan...


Thanks.

Friday, March 29, 2019

Rezeki...

Hai... just taip apa yang i rasa sekarang... konsep rezeki... duit kepuk kepuk dalam bank pun belum tentu untuk kita guna sendiri walaupun kita yang menabung... bukan orang lain... patutnya kita lah guna... cannot ya... ini semua berbalik pada Allah... kalau dah tertulis rezeki kita untuk kita lah...

i banyak kali menabung... tiba2 Allah datangkan orang yang dalam kesusahan untuk i bantu... alhamdullilah... nak tunggu i sendiri yang keluar duit untuk bersedekah mungkin susah... sebabnya kadang bila datangnya orang mintak sedekah... tetiba2 tak de cash pulak... nampak ada jer alasan kan? sebab tu lah Allah hadirkan orang2 macam tu untuk i... ko nak keluarkan 100 kat peminta sedekah sanggup tak? ramai yang tak sanggup kan? sebab tu i redha jer bila Allah datangkan org2 yang tengah kesusahan especially family sendiri...

b

Tuesday, February 26, 2019

OMG.... Last update 2016... skrg 2019... nasib baik hidup lagi... huhuhu...


Macamana ya nak istiqomah update blog di zaman IG ni... i salute giler pada semua blogger yang still update blog dia sampai skrg...

Okayh... let do it... macam mana i boleh terbuka and update blog hari ni? Pelik sangat kan? Tadi i terbaca blog Falsya... tengok nak tag pun i dah lupa camno... huhuhu... baca entry lama2 dia then terperasan i pengomen tegar blog dia dulu... hahahaha... so kat situ baru teringat blog sendiri... boleh macam tu??

Dalam  2 3 tahun tak update ni... of cos lah macam macam benda yang jadi... tukar kerja, pindah rumah, beli baju 6 juta, beli brg kemas ehhh... hahaha... macam2 lah... best kan kalau i tak stop menulis... at least i boleh nampak progressnya... skrg apa pun tak boleyyyy...



Sunday, January 3, 2016

Boringnya....

Aduyai.... boring sangat ni rasa... tak de benda nak buat tak de tv nak tengok... tak de tv okayh... bukan tak de siaran nak tengok...😂😂😂 sedih sangat rasa...

Sejak duduk Permaisuri ni... boringnya tahap dewa... datang2 sini rumah... nauzubillah... sedih sangat... rumah sempit bilik pun sempit... tandas bilik air kotor... dapur kecik... apa lagi ya? Ohh tv pun teruk... siaran yang dapat cuma tv 1 2 3 jer... tu pun tv3 nauzubillah  minzalik... tunggang terbalik cari angle... astro yilek k... tapi redha jerlahhh...

So... i start kemas sikit2... sampai ke hari ni rasa macam tak abis kemas sangat... banyak sangat yang rasa nak buat and kemas tapi terbatas... i punya konsep mengemas is kemas n buang... so, tak berani sangat nak buang... kang buang kang barang tu ada yang nak lagi... tapi barangnya sikit jer lagi nak mereput... acamno tu?

Klau nak ikutkan dah banyak jugak buang... dah elok dah sikit rumah... dapur dah nampak macam dapur... ohh... dulu nak masak pun serammm... ada ke patut duk guna hose gas yang dah bocor... sambil masak gas duk keluar ikut kepala gas...scray yang amat rasa... setiap kali siap masak kena cabut kepala gas... kalau tak gas duk keluar satu rumah... mahu tak meletupnya nanti kalau campak puting rokok... nasiblah masa time2 tu vape tengah glamer...rokok2 biasa tu orang dah tak hisap sangat... ehh ya ker?

Berbulanlah jugak duk guna macam tu... nasiblah i jenis tak masak sangat... so, okayhlah sikit... lepas tu dah tukar dapur gas kepala gas... aman sikit... tapi tu lah... dapur tu kecik sangat... puas pikir dah nak deco macam mana nak bagi luas sikit... tapi okayhlah... okayh sangat berbanding dulu... banyak dah barang tak perlu i letak luar...hikss

Sekarang cabarannya i nak deco hall... tak tahu nak start dari mana... tambah lagi dengan ampaian baju pun kat hall... harap maklum ni flat ya... yesssss again flat!!!

Actually... tv dah dah tak de... owner yang duduk lama sini pindah keluar... mulanya dia nak jual kat i rm100... OMG... 100 tuk tv kotak yang hidup segan mati tak mahu tu? Okayh... no thanks... dedulu my housemate sekarang ni citer masa dia bebaru duduk... kakak tu clearly cakap semua barang kat dalam rumah ni semua yang penyewa lama tinggal termasuklah tv kotak tu... tapi dia kencing i cakap tv dia... dia sayang sangat... kalau awak nak saya jual seratus...sayang awak... saya beli dulu ni... Phillip.... okayh fine... sayangkan? Angkutlah....

Penipu sangat... dah lah tipu i punya duit deposit... kita punyalah baik dengan dia... last2 dikencingnya kita balik... harap sangat dapat settle cara baik nanti...

So... tunggu kami beli tv and deco cantik2 hall kita show up  k...

Bye...


Friday, January 1, 2016

2016

Selamat datang 2016....

Cepatnya masa berlalu... macam baru setahun yang lepas i aktif tulis blog... padahal dah 2tahun tak aktif... arghhhh berbelit giler ayat..

2015... banyak benda manis yang berlaku dalam hidup i... tapi benda buruk pun banyak jugak... balance....tapi harapnya 2016 ni yang baik2 jer akan berlaku..hikss

2016 ni... malas dah nak pikir pasal apa orang rasa apa orang kata... sebab dah tak layak kot nak pikir macam budak2... lantaklah korang nak cakap apa... malas nak pikir tau tak?  Cakap kekadang tak pakai otak... part kita pulak yang nak kena cakap beralas... huhhh penat tau tak? 

2016 ni... azam tahun baru tak meriah sangat macam tahun2 lepas... list azam kemain banyak pun bukannya nak buat pun...hahaha... so, tahun ni i punya azam cuma nak simpan duit jer... planning nya nak simpan duit rm5... if dapat 5inggit i terus masuk tabung... harap sangat berjaya... tapi duit rm5 susah pulak i nak dapat... jangan sampai hujung tahun 5keping jer terkumpul... sadis sangat tu...

Azam kedua... nak kurus jer... tu jer azam tahun ni... cukuplah... harap terlaksanalah... tapi bab kurus tu tak tau macam mana... sakit sikit kot nak say no bila pukul 11lebih2... lunch? OMG scary sangat... opis sini provide lunch... setiap hari tukar2 orang yang pergi beli... so kitaorang lunch kat pantry...makanan kekadang mintak penyepak xsedapnya...tapi dah kata free... on jer setiap kali orang datang amik order... tapi... nasi campur belakang maybank sedap bak hang... belum lagi kedai nasi campur kat taman tenaga tu... hohoho....acamner ni? ?  ?