Friday, August 22, 2014

#MH17

Last entry #MH17... sekarang bersambung lagi... Ya Allah.... besarnya dugaan ini untuk keluarga keluarga mangsa #MH17... Kau tempatkanlah mereka di kalangan orang orang yang beriman... amin amin amin ya rabalalaminnnnnnn....


Syukur kehadrat Allah SWT... walaupun 36hari sudah berlalu... tetap jugak mereka mereka tu semua balik... walaupun permergian mereka tidak diendahkan oleh sesiapa pun... tapi kepulangan mereka ditunggu oleh semua pihak.... maha suci mu Ya Allah...




Friday, July 18, 2014

Mengenang #MH17

Allahuakhbar.... Malaysia ditimpa musibah lagi... dulu dengan kehilangan #MH370 yang sampai sekarang pun belum jumpa jumpa lagi... sekarang dengan kisah #MH17 pulak.... sebak sangat bila dapat tahu semalam... kali ni bukan hilang lagi... tapi ditembak... Subahanallah....


Sedih sangat sangat... sebab kali ni kita dapat tengok dengan mata kepala sendiri kapal terbang tu berkecai terbakar... mayat mayat bergelimpangan... sumpah tak sanggup nak tengok... terus aku skip jer bila nampak gambar gambar mayat tu... macam mana lah mereka kat dalam kapal terbang tu masa kena tembak tu... Subahanallah... tak mampu nak bayangkan...


Kisah kapal terbang ni... memang terkesan sangat... actually... baru bulan lepas naik AA balik kampung... first time okayh... memang cuak giler... berlagak jer leks leks tu... dalam hati Allah SWT sahaja yang tahu... dup dap... sampai rasa tak boleh nak bernafas dengan betul... dengan kisah #MH370 tu lagilah takut rasa... tapi alhamdulillah.... sampai jugak kat bumi Kelantan dengan selamat walaupunnnnnnnnn kapten tu mendarat buat I terkejut beruk okayh... no smooth landinggggggg... so scary okayh tuk first timer macam I .... Tapi masa otw balik KL... alhamdulillah masa landing tu smooth jer.... tapi masa balik tu teruk pulak terlanggar awan... siap gegar gegar lagi... oh I is takut....


Tengok gambar kapal terbang tu terbakar sedih giler.... nangis okayh... macam mana keadaan mereka kat dalam... bertarung untuk selamatkan diri tapi tak dapat.... sedih sangat... tapi itu sudah tersurat.... sudah tertulis di Luth Mahfuz pengakhirannya begitu.... #alfatihah....



Monday, July 14, 2014

Nasi Lemak In The Making…



Hoyyehhhhhhhhh…. Akhirnya… dapat jugak buat nasi lemak… walaupun tak cukup bahan bahannya… tak pe… dah puashati dah rasa… tapi sadisnya nasi lemak syok sendiri… aku yang masak aku yang makan… apa apalah labu… I okayh jerrrrr


Lepas ni nak buat nasi kerabu pulak… 2 kali beli tak menepati selera okayh… tawar nga kering…. Yang first beli tu tawar… lepas tu masa beli tu tumis untuk nasi kerabu… tu dah abis… boleh makcik gerai tu buh kuah gulai nasi dagang…. Bengang jer I… kalau dah abis tak yah lah letak gulai tu… lagipun I memang tak makan tumis… jarang sangat makan… kalau ada makan kalau tak de pun tak pe… selalu kalau buat sendiri memang tak kuasa nak masak tumis tu… makcik tu pun tak agak agak terus jer ceduk… I nak larang pun tak sempat… merasalah buka puasa tu makan nasi kerabu kuah gulai ikan tongkol….


Okayhlah… I selalu buat nasi lemak… masa tumis sambal tu… I letak sekali ikan bilis tumbuk dalam sambal tu… baru lah rasa marveles sangat… tapi semalam tak marveles sangat sebab tak pedas sangat… lupa nak beli cili padi…. Guna mana yang ada jer…. Sekali tak pedas okayh… okayhlah dari tercirit kea pa hari ni… so perut okayh jer lepas makan nasi lemak tu…ohhhh tang nasi pulak I cuma letak bawang merah, halia, santan nga garam… tu jer… eh ketuk serai sebatang… then terus masak… tak tau pulak korang punya cara macam mana… tapi yang iklan cukup rasa buat nasi lemak letak cukup rasa dalam nasi… sumpah I cannot brain… sedap ke??? Kalau letak cukup rasa dalam sambal okayh lagi… tapi kalau letak cukup rasa dalam nasi ayam memang sedap… tapi dalam nasi lemak I memang tak boleh…hehehe…


Tapi tang sambal… I suka sambal manis… hahhaa… korang mesti tak kan??? Siap kembang kembang tekak lagi bila sambal manis… tapi I suka… maybe tekak Kelantan memang cam tu kot… wakakakkaa…. Pedas tapi manis… kihkihkih… buat sambal memang wajib letak gula… sebab tu I suka nasi lemak antarabangsa tu… sambal dia manis kan??? Tapi dah lama tak g sana makan… tak tau sambal tu manis lagi ke idok….


ni nasi lemak kat buffet steamboat...lupa dah nama kedai...ampunnnn


Eh eh…sesuai ke tajuk dengan ceriter???


Yang buntu,
-Pinky-

Saturday, July 12, 2014

Hari Sabtu....



Hari sabtu yang buhsannnnnnnn sebab kena keja… sangat tak best okayh…. Satu… boleh dikatakan tak de sangat keja untuk dibuat hari ni… kekadang I delay kan keja hari Jumaat semata mata nak buat hari Sabtu supaya mata tak mengantuk…. Haiplahhhhh


Dua… cepat sangat mengantuk… nak bangun pagi pun rasa liat sangat sebab tak perlu nak berebut dengan sesapa pun bilik air… tapi ada jugak berebut… hehehe… tapi pagi tadi I bangun sahur terus tak tidur… sebab semalam rendam baju sebaldi besar okayh… ingat nak basuh balik kerja lepas tolong sikit sikit kat dapur… tak sempat okayh sebab I kena masak… teringin sangat nasi lemak… hoiiii mulut dah taste bandar sangat sekarang ni… hehehe… orang Kelantan tak kan sekali kali berbuka dengan nasi lemak okayh… bagi derang nasi lemak hanya layak tuk makan pagi… sebab nasi lemak tak kenyang bagi derang…. Tapi I okayh jerrrr….


Okayh sambung… so masuk azan subuh tu terus basuh baju sebaldi penuh tu… huhuhu… tak tahu nak cakap macam mana… I punya perasaankan kalau lepas melaundry ni mesti rasa lega sangat sangat… rasa macam terlepas bebanan yang maha berat… hahhaa saiko kan??? Tapi memang itu yang I rasa okayh… sebab bab bab basuh baju memang pemalas dari azali lagi… kihkihkih… tapi bab bab melipat ni… hoiiiiiii suka sangat….hehehe…


Tiga… rasa cam buang masa sangat… buang minyak keta… kihkihkih…. Datang opis tapi tak de buat keja sangat pun… pukul 1 tengahari dah boleh balik…. Hoi penat hoi…. Kalau datang boleh santai santai okayh lah jugak… ni masing masing buat rajin… sakit ati pulak tengok… lagilah bulan bulan puasa ni…. Sangap okayhhhhh…


Empat… tak de orang okayhh… I mean opis lain semua cuti… berapa kerat jer opis yang buka.. tu pun sebab ada kilang kecik yang supply ubat ubatan ni…. Nasiblah depan pun kerja hari Sabtu… kalau tak rasanya kami jer yang buka opis hari Sabtu….sob sob… sebab kilang tu on lah gerai makan tu pun berniaga jugak hari Sabtu… kalau tak… memang tak de reason derang nak buka gerai hari Sabtu…


Lima… dulu kan masa bebaru start keja… kat depan opis ada satu mall… walaupun kecik dan tak semenggah at least boleh jugak masuk cuti cuti mata… then sekali sekala ada warehouse sale tau… best giler rasa… tapi sekarang yilekssssssssssssss


Enam… tak de dah kot… hehehe….


-Pinky-

Friday, July 11, 2014

Nasi Kukus Damansara Jaya



As salamm…. Ramadhan ke13 sudah… tapi ke11 tuk me…. Nanti pengakhirannya cuti lagi…. Oh bertuah ke idok jadi pompuan ni???


Masuk petang jer pening nak makan apa…. Actually I nak nasi lemak dah lama… tapi tak dapat dapat lagi… nyesal tak makan nasi lemak sebelum puasa hari tu…. kalau tak, takdelah kempunan macam sekarang…. Sama gak masa last day sebelum nak menjelang puasa… gigih I pergi Subang Perdana nak makan nasi kukus…. Tapi yileksssssss…. Nak marah pun tak boleh sebab dah sampai pun kat kedai memang tutup okayh… van buruk jer ada… tu lah berbulan bulan nak makan tak de sapa nak tolong belikan….


Tapi nasi kukus kat opis I pun sedap jugak… tapi tu lah… bulan puasa ni tak tahu pulak derang meniaga kat mana… oh ya… dedulu derang datang masak jer kat sini… then bawak pergi meniaga kat somewhere I tak tahu lah… tapi nak dijadikan cerita… gerai sebelah derang tu pergi umrah… so mencacai kami nak makan susah… ada gerai nasi campur pun I tak berapa nak berkenan… ada gerai pakcik tu kureeeeeeng jugak sebab nasi goreng ikan masin dia warna cam letak kicap… I memang tak boleh terima nasi goreng letak kicap… rasa cannot go sangat… lagipun hellooooooooooo nasi goreng ikan masin warna putih okayh!!!


Eh melalut… nak citer pasal nasi kukuskan??? Okayh sambung…. So… brader yang jual nasi kukus tu pun try try jual kat gerai dia tu… amik koooooooooooo beratur okayhhh… memang sedap… kalah yang kat Subang Perdana tu…. sedap bak hang… ayam dia punya perapan memang terasa… petang petang kalau sendawa still rasa…hoi buruk perangai okayhh…kihkihkihkih….


I terjebak beli pun sebab opismate ym bagitahu nasi kukus tu sedap… so lets try… sedap okayhh… kalau korang kat area Damansara Jaya… try lah… memang confirm sedap… gerai kat sebelah gerai air okayh… 





see patutnya gambar bawah tu atas... hehehhe...lantak....


ehhhhhhhhh.... korang buka puasa dengan apa hari ni????


-Pinky-