Friday, February 22, 2013

mari belajar bahasa kelate....

wah gituuuuuuuuu....tak boleh blah kan.... saja suka suka nak up story ni... sebab kekadang rasa kelakar kekadang rasa annoying pulak... wakakkakkaa....


okayh back to story.... semua tahu kan kita asalnya kelate.... orang pasir mas.... orang cakap...hehehe orang cakap.... orang pasir mas huhuhuhu.... tak nak lah cakap... matik kena kutuk pulak nanti... hahhahhaa....


kat umah sekarang ada macam macam negeri.... ada johor, pinang nga kedah... so kelate nya kita nga adik.... ada gang nak cakap kelate lah.... dulu cakap bahasa KL... kononnya lah... padahal.... budu tu bau nya sampai ke Kelate... hahhahhaa.... my adik pulak bahasanya pulak mak aihhhhhhh boleh tahan pekatnya... dia kuar dari kelate p duk tganu... lepas tganu p duk pulak kat kedah.... macam mana nak tajam skil cakap bahasa standard... hhahhaa...


bila datang sini di bawaknya sekali bahasa tu masuk umah ni.... abis keluar semua mak nek... kekadang aku pun dah lupa setiap apa yang dia cakap...hahhahaha hover..... sini aku list bahasa yang kekadang aku sendiri pun tak tahu.... hampehhhh kannnnnnnnn pastu claim aku saja buat buat lupa... padahal memang aku tak tau pun ada perkataan perkataan tu....


contoh:

1) jokerrr itik.... korang tahu??? hahahhaa....mulanya aku tak tahu okayh... maksudnya.... sesuatu barang tu duk tepi sangat.... silap teknik barang tu boleh jatuh okayh!!

2) sesat barat.... maknanya korang dah sesat tak ke mana mana.... budak umah tu selalu tanya apa tu... so malas nak cakap banyak aku cakap jer sesat ke barat.... hahhahahha

3) tok benooo.... means perangai tak elok, tak membina.... my mum selalu cakap macam ni... tu tahap dia nak marah sangat sangatlah... wakakkakaka....

4) serabut perutttttttt.....macam biasalah.... tension bagai...

5) senok perutt..... sakit perut...

6) kedek.... refer to kedekut... ni koman sangat...semua orang guna.....dulikkkkkkk...

7) timun cina.... kita pernah story dulu.... tembikai...

8) ngacip kuku....ketip kuku....hahhahahha hoverrrr ni pun nak masuk listttttt

9) banyak lagi tapi bila nak taip jadi blank.....wakakkakkakaka....

6 comments:

Liza Razak said...

wahh...macam loghat ada ek..saya cakap utara kalau kat rumah..hehe

yan's cottage said...

sebenarnya yan boleh juga cakap kelate nie...maklum asal orang sempadan....

Falsya said...

kg aiiii kat temerloh...mmg xreti pun nak berckp slang kg sendri..dieorg berckp dielek kampar..stock "wak ang"2..hahaha..

Nory Zoulkefle said...

ooo...sesat barat tu bahasa kelate ek...nory selalu gune perkataan tu...hehe...

ros_reeza said...

memang seronok dapat belajar banyak dialek kan..

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

loghat kelate ni kdg2 xpaham lansung hahaha