Monday, November 26, 2012

tiroid....=(



Baca kat blog Intan Berlian pasal tiroid…. Mmmm dah setahun lebih kot bengkak ni ada kat leher aku….. lepas checkup pertama dulu sampai sekarang tak follow-up lagi…. Takut jugak bila difikir fikirkan…. Dulu masa pertama kali perasan dengan bengkak ni… terus g jumpa doctor, rajin minum minyak kelapa dara…. Tak sempat abis pun minum minyak tu sebotol….


Actually tak tau fungsi minyak tu apa…. Sebab tak jelas sangat masa google minyak tu ngan tiroid…. Tapi sebab doctor pun tak bagi apa apa ubat, aku pun dah takut masa tu…. So… minum jelah minyak sebab pakcik google cakap minum minyak tu…. sudahnya tak sampai sebotol aku dah angkat bendera putih!!!


Benjol ni tak sakit langsung…. Tapi start detect bengkak sampai ke sekarang duk macam tu jer…. Tak membesar (syukur sangat) tapi kekadang nampak macam kecik…. Ke mata aku salah tengok???


Bila pikir pikir takut jugak…. Harap tak de apa apalah…. Dulu masa buat medical checkup… doctor cakap bila aku pregnant maybe akan ada problemnya…. Takut jugak…. Harap tak apa-apa….=(

6 comments:

Falsya said...

haaaaa..u ade thyroid ker?..hurmmm, pasal pregnant tuh semua rezeki ALLAH..nana keding pun ade thyroid tp alhamdulillah baby die okayh..so no worries tau..;)

intanfirdaus247 said...

Sabar ye..mudahan ada jalan penyelesaian. Husband sy dulu ada tiroid di kedua2 belah leher dan selalu teman dia check up kat HKL..cek darah je tiap kali g sepital..pastu masuk hospital untuk operate, sekali x jadi..pastu dia macam sesak nafas..masuk sepital kali kedua..baru operate ..dah setahun lebih dah dia operate ..sekarang dah ok Alhamdulillah

nur anis said...

sabar ye kak..harap x ada apa-apa...

IntaNBerliaN said...

awk tiroid ke or kelenjar tiroid bgkak mcm saya?.. sbb sy hormon normal, kalenjar bgkak... masa prgnant xda apa2 mslah yg berkaitan dgn bgkak ni...

tp lps ni nak g scan la, nak dgr apa kata doc lak lps scan tu... nak tgk apa sbnanrnya yg berlaku..

Myra Jay said...

Mudah-mudahan takdak pape, tapi better akak p check untuk lebih konpem.

Hasrina said...

kakak saya pun ada tiroid jumpa doctor, doctor nak bedah tapi minta tangguh sebab masatu dia baru bedah breast dia.....then, dia amalkan (xpasti minum atau sapu) minyak kelapa dara sebab masa tu saya tolong dia beli kt kl. alhamdullillah dah okay. sampai sekarang dan tak payah bedah. tapi klau u betul nak tau i can ask for you.